Skip to main content

Enerji Yönetimi Standart ve Yasalar

Enerji yönetimi standart ve yasalar, işletme ve kuruluşların daha az maliyet ile çevreye karşı daha duyarlı bir iş sahası oluşturmasını hedeflemektedir. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, kuruluş ve işletmelerin enerji verimliliğinin yükseltilmesi için gerekli olan sistemi oluşturmakta da sunmaktadır.

2023 yılına kadar kuruluşlar için ISO kalite yönetim sistemi, gönüllülük esasına dayalı olarak kullanılmaktaydı. Ancak 2023 yılından itibaren, ISO 50001 artık yasal olarak zorunlu hale getirilmiştir.

Başta bina komplekslerinin olduğu yerler olmak üzere, 20 bin metrekare üzeri olan işletmeler için de enerji yöneticisinin bulundurulması zorunludur. Enerji yöneticisi bulunduran yerlerin ISO 50001 alması da yine yasal bir zorunluluktur.

Enerji Yönetimi Standart ve Yasalar - EAS Otomasyon

ISO 50001 Hangi Kuruluşlarda Uygulanır?

ISO 50001 özel işletmeler ve devlet kurumları olmak üzere, içeriği fark etmeksizin üretim sektöründe yer alan her firma için uygulanabilmektedir. Enerji yönetimi için kullanılması uygun görülen ve hedef grup olarak gösterilen kuruluşlar içerisinde şunlar yer almaktadır:

  • Güç üreticileri ve zincir mağazalar
  • Özel yönetim bina servis mühendisleri
  • Okul, hastane, banka ve benzeri kuruluşlar
  • Endüstri ve imalat sektörü

Yukarıda sıralanmış olan kuruluşlar, maksimumum enerji verimliliği için ISO 50001 uygulanması zorunlu olan kuruluşlar içerisnde yer almaktadır.

ISO 50001‘in Amacı Nedir?

ISO 50001, kuruluşların enerji yönetiminin kontrol altında tutulması için kullanılan enerjinin takip edilmesini ve iyileştirilmesini sağlar. Enerjinin performansının iyileştirilmesine yardımcı olan ISO 50001, sistemin etkinliğinin devamı açısından da hayati önem taşımaktadır.

ISO 50001’in amacı, kuruluşların ve işletmelerin kullanmak için gerek duydukları istemleri ve üretim süreçlerini meydana getirmektir. ISO 50001 belgesi sayesinde kuruluşlar, ihtiyaç duydukları enerji yönetim sisteminin gerekliliklerini de belirleyebilmektedirler. Enerji yönetimi sistemi uygulaması ise; kuruluşların devamlılığı açısından önem taşımaktadır.

Enerji Yönetimi Standart ve Yasalar - EAS Otomasyon

ISO 50001’in Kuruluşlara Faydaları

ISO 50001 belgelendirme kuruluşlar için pek çok ayrıcalığı da beraberinde getirmektedir. ISO 50001 ‘in kuruluşlara sunmuş olduğu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kuruluşların maliyetlerinin azaltılmasını sağlar.
  • İş performansının gelişmesine katkıda bulunur. Kuruluşun enerji hedeflerinin resmileştirilmesini sağlar.
  • Kuruluşların sera gazı emisyonlarının azaltılması için, uyulması gereken yükümlülüklere uyumu daha da kolaylaştırır.
  • Kuruluşların yeni ürünlere ve hizmetler için karşılaşabileceği fırsatları geliştirir.
  • Mevcut kullanılan yönetim sistemi ile birlikte yeni gelişmeleri entegre ederek, kuruluşların maksimumum fayda sağlamasını sağlar.

ISO 50001 Standardı Kapsamı

ISO 50001 enerji yönetim sistemi standardı, enerji tüketiminin iyileştirilmesi için gerekli olan bir sistemdir. Kuruluşların kullanmış olduğu uygulamaların sürekliliğinin sağlanması için gerekli iyileştirmeleri yapar.

Ölçümler, enerjinin tedarik edilmesi, enerji kullanımı ile ilgili raporlar ve enerji kullanımında gerekli olan ekipmanlar da ISO 50001’in kapsadığı konular içerisinde yer almaktadır. ISO 50001, bağımsız olarak kullanılmaya açık bir şekilde tasarlanmıştır. Kuruluşların istemesine bağlı olarak kullanılan veya diğer yönetim sistemleri ile birlikte entegre edilebilmektedir.

ISO 50001 Standardı Kapsamı - EAS Otomasyon

ISO 50001 Belgesi Nasıl Alınır?

ISO 50001 belgesi almak isteyen firma veya kuruluşun öncelikli olarak, kapsamlı bir enerji yönetimi ağını oluşturması ve sahip olması gerekmektedir. Enerji yönetimi ağının başarılı bir şekilde kurulması için profesyonel destek alabilirsiniz.

ISO 50001 belgesini vermek için yetkili olan kuruluşlara örneğin TSE’ye başvuruda bulunabilmektedir. Başvuru sonrasında, kuruluşun yapacağı ölçüm ve değerlendirme sürecinin ardından ISO 50001 belgesinin verilip verilmeyeceğine karar verilmektedir. Kuruluşun yapacağı inceleme sonrasında, tüm enerji yönetimi ağı kontrol edilmektedir.

Düzeltilmesi gereken veya eksik olan herhangi bir durum kuruluşa veya firmaya iletilir. Firma ve kuruluşun gerekli düzeltmeleri yapması ile birlikte tekrar kontrol aşamasına geçilebilmektedir. ISO 50001 belgesi almak için iş süreçleri, firmanın yeterliliği ve kayıtları da kontrol edilmektedir.